Curacao

Het nieuwe resort is gehuisvest in en rond het ‘oude ziekenhuis’, ofwel de N.V. Sanatorium “Het Groene Kruis”.

De eerste steen van het oorspronkelijke gebouw werd gelegd op 29 januari 1916.

Toen op 7 juli 1917 het nieuwe ziekenhuis door de Gouverneur van Curaçao officieel werd geopend, konden op 11 juli de eerste patiënten worden opgenomen.

Om te kunnen concurreren met het St. Elisabeth ‘s Hospitaal werden halverwege de jaren ’30 grote verbeteringen en modernisering aan het gebouw en inrichting gedaan. Met de financiering door de Bataafse Petroleum Maatschappij werd er een nieuw operatiecomplex gerealiseerd. Om het rumoer voor de patiënten te beperken werden ook de omliggende terreinen aangekocht.

In 1939 was er door het groot aantal patiënten, wederom behoefte aan uitbreiding. Een grondige inwendige verbouwing en modernisering vond plaats en werd in 1943 voltooid. In het ziekenhuis kon men nu ook (vanaf 1939) de opleiding tot verpleegster volgen, waardoor men niet meer afhankelijk was van de personeelsuitzending vanuit Nederland.

Toen in 1943 wederom een acuut gebrek aan ziekenhuisruimte ontstond, o.a. door de toename van het aantal arbeiders van de oliemaatschappijen, werden twee legerbarakken van de U.S. Army op het terrein geplaatst. Deze werden van stenen utilities voorzien. Hierdoor kon het Sanatorium uitbreiden met 36 bedden. Het totaalaantal plaatsen kwam hiermee op 75.

Eind 1946 startte men opnieuw met een uitbreiding met nieuwebouw en modernisering van het oude gebouw. Na de voltooiing hiervan in 1947 had “Het Sanatorium” een capaciteit van 180 bedden. Er is dan een kraamgebouw, een operatieafdeling, een moderne Röntgenafdeling, een ruim en goed ingericht klinisch laboratorium, een kinderafdeling met boxen en een kinderzaal, een zusterhuis met recreatie- en eetzaal (dat plaats biedt aan 60 inwonende verpleegsters), een “nursery” (voor pasgeborenen), een polikliniekruimte, 5 isoleerkamers (i.v.m. besmettelijke ziektes), administratievertrekken en een ziekenhuismagazijn. Door de zeer gunstige ligging op een heuvel is het niet nodig kamers en zalen te voorzien van airco’s, waar men dat wel voor de operatiekamers en Röntgenafdeling deed.

Otrobanda, ook Otrobonda, (Nederlands: ‘De Overkant’) is een wijk in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De naam komt uit het Papiaments en betekent letterlijk “de andere oever”, een verwijzing naar het feit dat Otrobanda vanuit Punda (‘De Punt’) gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Otrobanda vormt met Punda de historische binnenstad van Willemstad.

Vanaf 1707 is het gebied bebouwd, omdat op Punda geen ruimte meer was. De architectuur is sterk door de Nederlandse beïnvloed. Otrobanda is sinds 1886 met het overige deel van Willemstad verbonden via een houten pontonbrug (Koningin Emmabrug) en sinds 1974 ook via de Koningin Julianabrug.

Otrobanda is tegenwoordig een volkswijk. De wijk staat met Punda sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker heeft vanaf 2001 een deel van de wijk laten opknappen. In honderd opgeknapte authentieke volkswoningen heeft hij het vijfsterrenhoteldorp Kurá Hulanda (Hollands Hof) gevestigd. Ook bevindt zich er een congrescentrum, een museum, en een wetenschappelijk instituut.

Curaçao werd in 1499 ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda. Tijdens zijn verkenning trof hij een groep Arawak indianen die vreedzaam leefden van visvangst en verbouwde gewassen. Het eiland zelf had geen goud of zilver en werd als nutteloos eiland bestempeld. Eenmaal toen de Spanjaarden zich op het eiland hadden gevestigd werden de indianen op gruwelijke wijze mishandeld, misbruikt, gedood en tot slavernij gedwongen. Het eiland bleef onder Spaans bestuur tot 1634 toen de Nederlanders in opdracht van de West-Indische Compagnie (WIC) het eiland veroverde. Aanvankelijk wilde WIC geld verdienen met Curaçao, vanwege de strategische ligging en de aanwezigheid van zoutpannen. Maar de handel in zout was niet winstgevend genoeg en de WIC wilde meer geld verdienen, onder meer met het verbouwen van suikerriet op plantages in koloniën in de regio. Er waren veel suikerrietplantages, maar er was door zwakke of gestorven indianen veel arbeidskracht nodig. In 1642 werd Peter Stuyvesant tot directeur van Curaçao benoemd. Hij kreeg van de WIC de taak om de Antillen winstgevend te maken. De WIC had al enige ervaring met slavenhandel en wilde hij Afrikanen verkopen als slaven op Curaçao. Zo brachten schepen van de WIC duizenden slaven naar het eiland om doorverkocht te worden naar koloniën in de regio. Curaçao was tussen 1650 en 1830 één groot slavendepot. Om de slaven en de bevolking van voedsel te voorzien, heeft Stuyvesant ook landbouwers naar Curaçao aangetrokken. De plantages op het eiland waren dus niet bedoeld voor export, maar zorgden voor de plaatselijke voedselvoorziening. In 1795 begon onder leiding van Tula de grote slavenopstand van Curaçao op plantage Knip. Slaven van naburige plantages sloten zich bij de opstand aan, uit onvrede over de leef- en werkomstandigheden. De opstand werd echter neergeslagen door de Nederlandse leger en zo werd Tula samen met zo’n twintig medeslaven op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Nederland schafte de slavernij in 1863 af. Volgens de overlevering moesten de ex-slaven nog wel tien jaar gedwongen op de plantages blijven werken. In de loop der tijd probeerde zowel de Fransen als de Britten Curaçao in handen te krijgen. In 1806 werd Curaçao door de Britten voor de tweede keer heroverd. In 1816 kwam het eiland weer in Nederlandse handen en werd het eiland weer onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1954 kreeg Curaçao en de andere eilanden van de Nederlandse Antillen het volledige zelfbestuur binnen het Koninkrijk.

Toen de Hollanders het eiland in de 17e eeuw begonnen te koloniseren, namen ze veel van hun eigen unieke architectuur mee. De gebouwen in Willemstad werden in dezelfde stijl gebouwd als in Amsterdam. Later hebben zij hun architectuur aan de Caraïbische invloeden aangepast. Daardoor heeft de Curaçaose historische architectuur zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot een bouwkunst met een eigen karakter. Daarbij werden plaatselijke materialen en bouwvaardigheden gecombineerd met buitenlandse invloeden, vooral vanuit Nederland.

Karakteristiek voor de architectuur van Curaçao zijn natuurlijk te pasteltinten. Volgens de overlevering is de veelkleurigheid van de gebouwen te danken aan een oud gouverneur-generaal die aan het begin van de 19e eeuw het bewind voerde over het eiland. Hij had regelmatig last van zijn ogen. Dit kwam volgens zijn arts door de oogverblindende witte gebouwen in Willemstad. Daarom werden op zijn last de gebouwen overgeschilderd in allerlei kleuren.

Gedurende zijn aan het eind van de 15de eeuw, bracht Christopher Columbus het Caraïbische Zeegebied in kaart en kwam de ontdekking pas goed op gang. De Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda, zette in 1499 koers naar Zuid-Amerika, samen met de Italiaan Amerigo Vespucci, wiens naam vereeuwigd is in de continenten Noord- en Zuid-Amerika. Zij brachten een groot gedeelte van de noordelijke- en oostelijke kust van Zuid-Amerika in kaart. Er bestaat een legende dat Vespucci een deel van zijn bemanning op Curaçao achterliet omdat ze aan scheurbuik leden.

Toen Vespucci op de terugweg langs Curaçao voer, vond hij de matrozen springlevend, genezen doordat ze zich te goed hadden gedaan aan de de overvloed aan vers fruit op het eiland. En zo werd een ander verhaal geboren over waar de naam Curaçao vandaan komt. Cura betekent “genezing” in het Portugees.

Een ander verhaal gaat dat Spaanse kaartmakers het eiland Corazon of “hart”, noemde, en dat dat veranderde in Curaçao, “hart” in het Portugees.

Volgens de laatste peiling heeft Curaçao ongeveer 153.500 inwoners. Het aantal inwoners is voortdurend aan verandering onderhevig. Velen hebben het eiland verlaten in tijden van heersende werkloosheid, maar ook voor studie en avontuur in het buitenland. Tegenwoordig door de aantrekkende economie en door de groei van het toerisme is weer een stijging van het aantal inwoners waarneembaar. In de loop der jaren is het aantal inwoners door immigratie van diverse nationaliteiten sterk gegroeid. Dit vanwege de gunstige arbeidsperspectieven en natuurlijk het vriendelijke klimaat. De meesten zijn inmiddels Curaçaoënaars geworden. Dit brengt met zich mee dat Curaçao een smeltkroes is geworden van diverse rassen en nationaliteiten. Al eeuwen leven meer dan 50 nationaliteiten vreedzaam met elkaar.

De officiële munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (Naf of afkorting ANG) en is verbonden aan de Amerikaanse dollarkoers (1 USD = NAF 1,77 – 1,78).

Op de meeste plekken op het eiland worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd met als koers tussen de 1,75 en 1,80 ANG per Amerikaanse dollar.

Euro’s worden niet geaccepteerd op het eiland, het beste kan je op het eiland pinnen naar ANG (let op je betaald hier meestal een vast bedrag +-$4 transactie service kosten over) (1 NAf= Euro 0,50 – 0,55)

Ten opzichte van West-Europa is het van oktober tot april vijf uur vroeger. Van begin april tot eind september is het in verband met de zomertijd in West-Europa zes uur vroeger. Doordat Curaçao vlakbij de evenaar ligt gaat de zon iedere dag rond zes uur op en omstreeks halfzeven weer onder.

Curaçao is over het algemeen veilig. Een aanzienlijk aandeel van de zware criminaliteit bestaat uit afrekeningen in het criminele circuit door onderlinge mislukte drugsdeals. Als toerist heb je hier geen last van. Kleine criminaliteit zoals berovingen en vandalisme moet je proberen te voorkomen. Net als in alle landen moet je dus waakzaam blijven op je persoonlijke spullen en beter niet rondlopen op verlaten plaatsen. Zorg dat als u ‘s avonds/ ‘s nachts het terrein van Willemstad betreedt het hek achter u sluit en dat u de poort op slot doet. Ook is het van belang dat u uw kamer/studio deur op slot doet en geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Achterin deze informatiemap vindt u een overzicht met noodnummers die in u in geval van nood kunt bellen en raadplegen. Heeft u klachten of opmerkingen over de veiligheid binnen het terrein van Willemstad Resort graag deze gelijk melden bij de receptie.


Taal

Begroeten / afscheid nemen

Nederlands

Papiaments

Welkom

Bon Bini

Goede morgen

Bon dia

Goede middag

Bon tardi

Goede avond

Bon nochi

Tot ziens/Doei

Ayo

Tot de volgende keer

Te otro bia

Ik zie je later

Te akiratu

Tot zo

Te awero

Tot later

Te despues

Tot morgen

Te mañan

Nuttige zinnen

Nederlands

Papiaments

Hoe gaat het?

Kon ta bai?

Hoe gaat het met jou?

Kon ta bai ku bo?

Alles is in orde

Tur kos ta bon

Hoe is het leven?

Kon ta ku bida?

Heel goed!

Hopi bon! / Tremiento!

Prettige dag

Pasa un bon dia

Hoe heet je?

Kon yama bo?

Kun je papiaments spreken?

Bo por papia papiamentu?

Nog niet

No aínda

Hoe oud ben je?

Kuantu aña bo tin?

Ik ben Nederlands

Mi ta Hulandes

Waar woon je?

Unda bo ta biba?

Ik woon in Nederland

Mi ta biba na Hulanda

Waar ben je?

Unda bo ta?

Ik heb honger

Mi tin hamber

Ik wil eten

Mi ke kome

Wat wil je eten?

Kiko bo kier come?

Ik heb dorst

Mi tin set

Ik wil drinken

Mi ke bebe

Wat wil je drinken?

Kiko bo kier bebe?

Ik ben moe

Mi ta kansa

Ik ben ziek

Mi ta malu

Het is warm!

Ta hasi kalor!

Het gaat regenen

Awa ta bai yobe / Awa seru ta kai

Hoe laat is het?

Kwan tor tin?

Ik moet gaan

Mi tin ku bai

Ik heb geen zin om te gaan

Mi no tin gana di bai

Ik kom zo terug!

Mi ta bai bin!

Wat ga je vandaag doen?

Kiki bo ta bai hasi awe?

Laten we uit gaan

Ban dal un trip

Welke film draait er vandaag?

Ki pelicula ta hunga awe?

Mijn telefoonnummer is…

Mi number di telefon ta…

Bel me

Bél mi

Heb je een vuurtje?

Bo tin un laiter?

Hoeveel kost het?

Kuantu e ta kosta?

Ik ga je slaan

Mi ta bai dal bo

Ik hou van je

Mi ta stimabo

Ik hou ook van jou

Ami tambe stimabo

Mijn schatje

Mi dushi

De officiële munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (Naf of afkorting ANG) en is verbonden aan de Amerikaanse dollarkoers (1 USD = NAF 1,77 – 1,78).

Op de meeste plekken op het eiland worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd met als koers tussen de 1,75 en 1,80 ANG per Amerikaanse dollar.

Euro’s worden niet geaccepteerd op het eiland, het beste kan je op het eiland pinnen naar ANG (let op je betaald hier meestal een vast bedrag +-$4 transactie service kosten over) (1 NAf= Euro 0,50 – 0,55)


Openbaar vervoer (inclusief bus schema)

Het openbaar vervoer is op Curaçao iets wat beperkt, maar wel heel goedkoop. Er zijn grote bussen (zoals wij ze kennen) en kleine busjes.

De minibusjes rijden vooral op de drukkere stadsroutes en Mambo Beach / Sea Aquarium en zijn te herkennen aan het woord ‘BUS’ op de kentekenplaat. De busjes hebben geen vaste dienstregeling en zetten u vaak af op de plek van uw bestemming. U kunt de busjes overal langs de weg aanhouden door gewoon uw hand op te steken. De ritprijs bedraagt meestal tussen de Naf 3,00 en Naf 5,00.

Houdt u aan een aantal regels wanneer u met een busje mee wilt. Zo voorkomt u vervelende verrassingen onderweg of na afloop van de rit:

  • Steek uw hand op als u een busje ziet rijden met BUS op de kentekenplaat (staat u bij een bushalte, ga dan een stukje van de halte staan)
  • Vraag voordat u instapt waar het busje heen rijdt
  • Daarna zegt u waar u wilt uitstappen
  • Vraag vervolgens wat de rit kost
  • Als u de prijs goed vindt betaalt u de chauffeur
  • Pas daarna mag u instappen

De grote bussen rijden volgens een vaste dienstregeling (al zijn de tijden iets minder stipt dan we gewend zijn) en rijden naar alle hoeken van het eiland. Er zijn op het eiland heel veel bushaltes, dus u hoeft indien u met de bus reist vrijwel nooit ver te lopen naar de eindbestemming. Er zijn 2 centrale busstations in Willemstad. Alle bussen richting Bandabou (westkant van het eiland) vertrekken vanaf het busstation naast het viaduct in Otrobanda (aan de Sebastopolstraat). Alle bussen richten Bandariba (oostkant) vertrekken vanaf het busstation aan het Waaigat in Punda (Waaigatplein). De meeste bussen rijden doordeweeks om het uur, de langere ritten richting het westen echter om de 2 uur. De ritprijzen zijn Naf 1,60 voor de stadswijken en het oosten en Naf 2,10 voor de westelijke routes. Buskaartjes kunnen in de bus gekocht worden en het wordt op prijs gesteld als men gepast kan betalen.

Hieronder vindt u de dienstregeling van de grote bussen. Alleen de vertrektijden worden vast aangegeven. De aankomsttijden van de tussenhaltes zijn vooral afhankelijk van de drukte in de bus en in het verkeer.

Vertrektijden busstation Otrobanda

Charo – Jan Doret ‘ 8A

Post Otrobanda – Piscaderaweg – Boka Sami – Sami Liber -Jan Doret – Marchena – Post Otrobanda

6.00 / 7.00 / 8.00 / 9.00 / 10.00 / 11.00 / 12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 / 17.00 / 18.00

Otrabanda – Hato ‘ 4B

Post Otrobanda – Marchena – Rooseveltweg – Hato Airport – Souax- V.V.

6.30 / 7.45 / 9.00 / 10.00 / 11.00 / 12.15 / 13.30 / 14.45 / 15.45 / 16.45 / 18.00 / 19.15 / 20.30 / 22.30

Kas Chikitu – Jan Doret ‘ 8B

Post Otrobanda – Marchena – Kas Chikitu – Jan Doret – SamiLiber -Boka Sami – Piscaderaweg – Post Otrobanda

6.30 / 7.30 / 8.30 / 9.30 / 10.30 / 11.30 / 12.30 / 13.30 / 14.30 / 15.30 / 16.30 / 17.30 / 18.30 / 19.30 / 21.30

Lagun – Knip ‘ 3C

Post Otrobanda – Marchena – Julianadorp – Willibrordus – Soto -Lagun – Knip – Post Otrobanda

6.30 / 8.30 / 10.30 / 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 / 21.00

Schottegat ‘ 1B

Post Otrobanda – Marchena – Schottegatweg West -Schottegatweg Oost – Oranjestraat – Post Punda

7.00 / 9.20 / 11.20 / 13.20 / 15.20 / 17.20 / 19.20

Westpunt ‘ 9A

Post Otrobanda – Marchena – Julianadorp – Barber – Westpunt- V.V.

7.00 / 9.00 / 11.00 / 13.15 / 15.15 / 17.15 / 19.15 / 21.15

Vertrektijden busstation Punda

Bonam – Brievengat ‘ 10B

Post Punda – Salinja – Schottegatweg Oost – Sta. Rosaweg -Weg naar Ronde Klip – Bonamweg – Kaminda Brievengat -Brievengat – Kaya A – Weg naar Ronde Klip – Sta. Rosaweg- Schottegatweg Oost – Salinja – Post Punda

7.00 / 8.15 / 9.30 / 10.45 / 12.15 / 13.30 / 14.45 / 16.00 / 17.15 / 18.30 / 20.30 / 22.30

Jan Noorduynweg ‘ 2B

Post Punda – Salinja – Schottegatweg Oost – Sta. Rosaweg- Corrieweg – Brievengat – Winston Churchillweg – Rooseveltweg – Mahumaweg – Jan Noorduynweg – Souax- Hato V.V.

7.45 / 9.45 / 12.45 / 14.45 / 16.45

Koraal Partier ‘ 7A

Post Punda – Salinja – Sta. Rosaweg – Weg naar SantaCatharina -Weg naar Groot St. Joris – Weto – Sta. Rosaweg – Salinja – Post Punda

7.15 / 8.30 / 9.45 / 11.00 / 12.15 / 13.30 / 14.45 / 16.00 / 17.15 / 18.30

Montana ‘ 5A

Post Punda – Salinja – Caracasbaaiweg – Cas Grandi – Monta -Porta Blanku -Cas Grandi – Caracasbaaiweg – Salinja – Post Punda

6.30 / 7.30 / 8.30 / 9.30 / 10.30 / 11.30 / 12.30 / 13.30 / 14.30 / 15.30 / 16.30 / 17.30 / 18.30 / 19.30 / 21.30

Punda – Caracasbaai ‘ 6A

Post Punda – Oranjestraat – Seequarium – Koraal Spechtweg -Anasaweg – Caracasbaai – V.V.

6.30 / 7.30 / 8.30 / 9.45 / 10.45 / 11.45 / 12.45 / 13.45 / 14.45 / 16.00 / 17.00 / 18. 15 / 19.30 / 21.30

Punda – Hato ‘ 2A

Post Punda – Salinja – Schottegatweg Oost – Sta. Rosaweg -Corrieweg – Brievengat – Winston Churchillweg – Rooseveltweg -Hato Airport – Souax – V.V.

6.15 / 8.15 / 10.15 / 12.15 / 14.15 / 16.15 / 18.15 / 20.15 / 22.15

Punda – Hato ‘ 2C

Post Punda – Salinja – Schottegatweg Oost – Sta. Rosaweg -Corrieweg – Brievengat – Winston Churchillweg – Rooseveltweg -Hato Airport – Souax – V.V.

7.15 / 9.15 / 11.15 / 13.15 / 15.15 / 17.15 / 19.15

Rooi Santu – Fuik ‘ 6B

Post Punda – Salinja – Caracasbaaiweg – Rooi Santu – Weg naarPorta Blanku – Fuik – Seru Grandi – Weg naar Porta Blanku – Fuik – Seru Grandi – Weg naar Porta Blanku – Rooi Santu -Caracasbaaiweg – Salinja – Post Punda

6.45 / 8.00 / 9.15 / 10.30 / 11.45 / 13.00 / 14.15 / 15.30 / 16.45 / 18.30 / 20.30 / 22.30

Schottegat ‘ 1B

Post Punda – Oranjestraat – Schottegatweg Oost – SchottegatwegWest – Marchena – Otrobanda

6.20 / 8.20 / 10.20 / 12.20 / 14.20 / 16.20 / 18.20

Seru Fortuna ‘ 4A

Post Punda – Emancipatieboulevard – Schottegatweg Noord -Suffisantweg – Seru Fortunaweg – V.V.

7.00 / 8.45 / 10.15 / 12.15 / 13.30 / 15.00 / 16.30 / 18.15 / 19.30 / 20.45 / 22.00

Seru Lora – Montana ‘ 5C

Post Punda – Salinja – Seru Loraweg – Kadushistraat – Weg naarMontana – Montana Abou – V.V.

7.00 / 8.15 / 9.30 / 10.45 / 12.00 / 13.15 / 14.30 / 15.45 / 17.00 / 18.15 / 20.30 / 22.30

Weto ‘ 7B

Post Punda – Salinja – Sta. Rosaweg – Weto – Weg naar Groot St.Joris – Weg naar Santa Catharina – Sta. Rosaweg – Salinja – Post Punda

6.30 / 7.45 / 9.00 / 10.15 / 11.30 / 12.45 / 14.00 / 15.15 / 16.30 / 17.45 / 19.30 / 21.30

Op zon- en feestdagen geldt een afwijkende route

Taxi’s rijden op het hele eiland. Ze zijn te herkennen aan het taxi teken en TX op de kentekenplaat. Vooraf moet u een prijs afspreken met de chauffeur, want de taxi’s hebben geen meters. Een fooi voor de chauffeur wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Als u een klacht hebt over het openbaar vervoer, taxi’s of chauffeur dan kunt u deze kwijt bij de Afdeling Openbaar Vervoer van de Eilandsraad.


Auto's en fietsen

Op Curaçao wordt steeds meer gefietst, maar het is ongeschikt om het hele eiland mee te verkennen. Dat komt door de hoge temperaturen en het feit dat Curaçao toch best groot is als je het op de fiets moet doen. Het eerste fietspad is aangelegd op Banda Riba. Fietsen doe je dus op dezelfde weg als waar auto’s rijden. Let goed op als je gaat fietsen; de meeste automobilisten zijn geen fietsers gewend. Daarom vinden veel mensen fietsen op Curaçao nog gevaarlijk.

Met een huurauto op Curaçao ben je vrij om te gaan waar en wanneer je maar wil. Dat maakt het een ideaal vervoermiddel op het eiland. Vooral als je huurauto airco heeft is een ritje over het eiland helemaal genieten. En over de brandstofprijzen hoef je je geen zorgen te maken, die zijn namelijk een stuk lager dan in Nederland.

Hier op Willemstad Resort beschikken wij over een beperkte oplagen huurauto’s van het merk Hyundai. Het gaat hier om het model Atos, deze Atos kan worden gehuurd door gasten van het hotel. Voor informatie kunt u altijd terecht bij de receptie. Wees er snel bij want op is op.

Verkeersregels

Op Curaçao wordt rechts gereden. Op kruispunten en rotondes heeft rechts voorrang, tenzij borden anders aangegeven. Op T-splitsingen heeft rechtdoor gaand verkeerd voorrang. Verkeersregels en borden zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. In de stad en bebouwde kom is de maximale snelheid 45 km per uur. Buiten de stad en op de vierbaans ringweg is de maximale snelheid 60 tot 80 km per uur.


Tourisme

Hieronder vindt u een kleine selectie aan bezienswaardigheden op Curaçao, voor vragen, tips, meer suggesties of meer informatie kunt u altijd terecht bij de receptie of bij een van onze medewerkers.

Deze historische hoofdstad van Curaçao is levendig, kleurrijk en bezit interessante cultuurhistorische bezienswaardigheden. Willemstad bestaat uit de wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo. Alle vier stadswijken hebben hun eigen historische en rijke culturele omgeving. Punda en Otrobanda liggen aan weerszijden van de Sint Annabaai en zijn met elkaar verbonden door de karakteristieke Koningin Emmabrug (de pontjesbrug). In 1997 is Willemstad op Lijst van Werelderfgoederen van UNESCO geplaatst.

Het Joods Cultureel-historisch Museum

Midden in hartje Willemstad bevindt het Joods Cultureel-historisch Museum dat onderdeel is van de Mikvé Israël-Emanuel synagoge. In het museum vind je een verzameling van voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de joodse cultuur op het eiland. Breng daarna ook een bezoek aan de Mikvé Israël-Emanuel synagoge. Deze synagoge, de oudste van het westelijk halfrond, is vanbinnen sfeervol en straalt een bijzondere rust uit. Door de zorgvuldige restauratie zijn er veel authentieke elementen te bewonderen.

Maritiem Museum

Curaçao kent een rijke maritieme geschiedenis en je kunt het beleven in dit museum. Deze geschiedenis wordt verteld door middel van oude landkaarten, schilderijen, tekeningen, foto’s, gebruiksvoorwerpen en scheepsmodellen. Via mediapresentaties kan je tevens een beeld krijgen van de ontdekkingsreizen vanuit Europa, de slavenhandel, de Nederlandse koopvaardij en interessante maritieme gebeurtenissen.

Curaçaos Museum

Dit museum heeft een boeiende en veelzijdige verzameling. Je treft een verzameling van Curaçaose kunst, fraaie archeologische artefacten, indrukwekkende afbeeldingen en schilderijen, maar ook antieke meubelen en inrichtingen die inzicht geven in het leven van vroeger op Curaçao. Je kunt met eigen ogen zien hoe de Curaçaose interieurs door de eeuwen heen zijn veranderd. Verder is het zeer de moeite waard om een wandeling te maken door de museumtuin. De tuin is een bezienswaardigheid op zich.

Op Curaçao zie je verspreid over het eiland diverse landhuizen. Het zijn voormalige plantagehuizen die destijds door hun hoge ligging, uitzicht boden op de plantages en de lagergelegen slavenhutjes (kunuku huizen). De landhuizen zijn belangrijke architectonische en cultuurhistorische erfgoederen van Curaçao. Een groot deel van deze landhuizen zijn volledig gerestaureerd en afhankelijk van de eigenaar en bestemming, toegankelijk gemaakt voor publiek. De volgende landhuizen zijn zeker een bezoekje waard om te bezichtigen: Landhuis Daniël, Landhuis Ascension, Landhuis Dokterstuin, Landhuis Knip, Landhuis Brakkeput Mei Mei, Landhuis Chobolobo, Landhuis Santa Martha, Landhuis Zeelandia en Landhuis Jan Kok.

Het Nationaal Park Christoffel is ongeveer 2000 hectare groot en beslaat een groot deel van de noordwestelijke kop van Curaçao. Het park herbergt drie voormalige plantages, unieke flora en fauna, mooie heuvelachtige omgeving, een schildpadden baai en grotten met oude rotstekeningen van indianen. De diverse bezienswaardigheden zijn bereikbaar via auto- en wandelroutes door het park. In het heuvelachtige gedeelte van het park bevindt de hoogste berg van Curaçao, de Christoffelberg. De klim naar de top van 375 meter hoog is heel goed te doen zonder enige klimervaring of goede conditie. Alleen de laatste meters moet er zwaar geklommen worden. Eenmaal op de top biedt de Christoffelberg een geweldig uitzicht op het eiland.

Langs de Curaçaose noordkust kan je de woeste kracht van de zee persoonlijk ervaren. Onder invloed van de noordoostpassaat beukt hier de Caraïbische zee onophoudelijk tegen de rotsen van de noordkust. Breng als eerste een bezoek aan Boka Tabla. Wat je in deze diepe grot het meeste angst zal inboezemen, is het gevoel dat naarmate je dichtbij de zee komt, deze steeds gewelddadiger lijkt.

Laat je rondleiden door deze bijzondere grotten voorzien van diverse kamers, eigen mystieke verhalen, prachtige druipsteenvormen, ondergrondse waterpartijen en oude rotstekeningen van indianen. Onder begeleiding van een gids kan je elk heel uur deze grotten bezoeken.

Op de Curaçao struisvogel farm kan je deze fascinerende vogels van dichtbij bekijken, ze uit de hand voeren en ook nog op rijden. Tijdens de rondleiding vertelt de gids op een nogal komische manier hoe ‘slim’ struisvogels eigenlijk zijn. Elk heel uur vertrekt een Safari truck voor een bijzondere rondleiding.

Het Curaçao Sea Aquarium is een groot attractiepark ten oosten van Willemstad. Oorspronkelijk bestond het park uit overdekte hallen met daarin ingebouwde aquaria met diverse vis- en koraalsoorten uit de Caraïbische zee. Tegenwoordig is het park uitgebreid met andere zeedieren, flamingo’s, natuurlijke lagunes, een theater en een klein schelpenmuseum. Tevens organiseert het park interactieve leerprogramma’s voor kinderen en leuke attracties voor bezoekers. Je kan tegenwoordig zwemmen met dolfijnen, maar ook snorkelen en duiken met haaien, zeeschildpadden en pijlstaartroggen. Er zijn ook diverse shows met dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen te bewonderen.

Op 25 kilometer ten zuidoosten van Curaçao ligt Klein Curaçao. Op het eiland tref je een aantal vissershutjes en een 20 meter hoge vuurtoren. Verder is het heerlijk rustig en kan je op relaxen wijze genieten van de prachtige zandstranden en de schitterende koraalriffen. Touroperators en duikscholen organiseren regelmatig snorkel- en duiktrips ernaartoe.


Stranden

Op het gebied van stranden is er voor elk wat wil op Curaçao. Of u nou het liefst op een breed zandstrand ligt, of uw voorkeur uitgaat naar een kleine, besloten inham, op Curaçao kun je maandenlang naar het strand zonder ook maar een dag op hetzelfde te hoeven liggen. De meeste boca’s oftewel de kleine inhammen zijn te vinden in het westen van het eiland. De grote zandstranden liggen aan de zuidkust. Voor advies, informatie of tips kunt u altijd terecht bij onze receptie of een van onze medewerkers. Op de volgende bladzijde vindt u alvast een kleine selectie aan stranden op het eiland.

Grote Knip ligt helemaal aan de westkant van Curaçao en is nog erg authentiek. Verwacht hier geen grote strandtenten of luxe bedjes, maar rotsen en heel veel zand. In het weekend trekken vele locals met hun auto of motor naar dit strand toe, volgeladen met koelboxen vol met eten en drinken. Als je vanaf de parkeerplaats naar het strand toe loopt, heb je een fantastisch uitzicht!

Tussen twee kliffen in ligt het prachtige strand van Lagun. Dit rustige strand loopt langzaam af in een groenblauwe heldere zee. Behalve een fraai sfeerplaatje is het ook een ontzettend mooie plek om te snorkelen. De rotsen aan beide zijden zorgen voor een goede schuilplek voor vissen en zeeschildpadden.

Eén van de populairste stranden, zo niet hét populairste strand van Curaçao is het aangelegde Sea Aquarium Beach. Bij dit strand vindt je het Curaçao Sea Aquarium, waar je onder andere met dolfijnen kunt zwemmen. Verder ligt aan dit strand Mambo Beach, de bekendste uitgaansgelegenheid van Curaçao. In de zomer van 2012 is het strand helemaal verbouwd. Er is een boulevard aangelegd met winkels en een nieuw Mambo Beach. Hier worden optredens gehouden door bekende artiesten en Dj’s, denk aan Guus Meeuwis, Alain Clark, Armin van Buuren enz. Buiten op het strand begint het nachtleven en is hartstikke gezellig. Het is wat luxer aangekleed met loungegedeeltes en ligt naast Lions Dive Resort en Seaquarium.

Cas Abao Beach is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van de wereld, en dat is niet voor niets. Niet alleen het strand is prachtig, ook kan je hier fantastisch snorkelen en duiken. Voor de kust ligt een vlot dat vastgelegd is waar je op kunt zonnen. Playa Cas Abou is erg populair bij duikers en snorkelaars vanwege het heldere water en de vele soorten vissen.


Culinair

Curaçao heeft een grote variatie aan internationale restaurants met veel verschillende soorten keukens. In de meeste restaurants betaalt u voor een hoofdgerecht zo’n 15 tot 30 gulden; de restaurants in de categorie ‘haute cuisine’ zijn meestal duurder. De meeste restaurants berekenen een servicetoeslag van 10%; als u zeer tevreden over de bediening bent, kunt u nog een paar gulden fooi achterlaten.

Als u in de stad wilt dineren en wilt genieten van een uitzicht op zee, dan kunt u naar een van de restaurants bij de Waterfortbogen langs de waterkant in Punda gaan. Als het wat minder formeel mag, gaat u dan eens naar een snèk (snackbar langs de weg) of, later op de avond, naar een truk’i pan (letterlijk broodwagen), een stilstaande bus langs de kant van de weg waar u plaatselijke etenswaren kunt kopen.

Wat kleding betreft is strandkleding niet gepast, behalve in strandbars en afhaalrestaurants. Op veel plaatsen zijn korte shorts of slippers ongewenst. Curaçaoënaars gaan goed gekleed, vooral als ze uit eten gaan.

Wij hebben voor u een kleine selectie gemaakt uit diverse restaurant. Voor eventuele vragen, adviezen, reserveringen of tips kunt u altijd terecht bij onze receptie.

Lekker dicht bij huis genieten van een hapje of drankje. U kunt hier altijd terecht voor een snelle (dag) maaltijd of een gezellige borrel met vrienden en familie. Maak gebruik van de gratis Wifi Of kom tot rust op de comfortabele lounge banken. De gastheren/vrouwen van de Willemstad Resort huiskamer staan de hele dag van ’s ochtend tot ’s avonds gereed voor uw bestelling. Tot snel!

Alleen al voor het uitzicht op de Handelskade zou je een keertje bij restaurant Gouverneur de Rouville moeten gaan eten. Het restaurant, dat meestal simpelweg als De Gouverneur aangeduid wordt, zit aan de westelijke kade van de Annabaai. Naast het geweldige uitzicht dat je hebt heeft deze plek ook het voordeel dat het in de wind ligt. Deze zorgt voor enigszins wat verkoeling tijdens de warme dagen op Curaçao. De menukaart van De Gouverneur is zeer gevarieerd waarbij voldoende aanbod is van speciale lunchgerechten en van aangepaste gerechten voor kinderen.

Adres: De Rouvilleweg, Willemstad

Telefoon:+599 9 462 5999

Vertel tegen Nederlanders die op Curaçao wonen dat je Beatrix gegeten hebt en men weet meteen dat je bij Pleincafé Wilhelmina hebt gegeten. Dit eetcafé aan het Wilhelminaplein is een begrip in Willemstad. Behalve Beatrix vind je onder andere ook familieleden Willem-Alexander, Pieter van Vollenhoven, Maxima en Bernhard terug op de menukaart. Beatrix staat overigens voor de kipsaté. De gerechten bij Pleincafé zijn overigens allemaal aangenaam laaggeprijsd, wat bijdraagt aan de populariteit van deze horecagelegenheid. Naast de gangbare kaart is er iedere dag een speciaal dagmenu dat vanaf 17 uur verkrijgbaar is. Iedere week is er een nieuw dagmenuschema dat dermate gevarieerd in elkaar zit dat je echt iedere dag iets totaal anders kunt eten. Zo kan er de ene dag een pasta op de kaart staan, een dag later een oer Hollandse stamppot en weer een dag later Surinaamse kip kerrie met rijst.

Adres: Breedestraat, Willemstad, Curaçao

Telefoon: +5999 461 9666

Je kunt ze niet missen in het straatbeeld van Curaçao: de snek. Om de paar honderd meter (of minder) zie je zel wel. Geliefd bij alle lagen van de bevolking en elke local heeft wel zijn of haar favoriet. Ik heb het natuurlijk over de Snek. Een soort van “open lucht buurtcafé”, vaak in combinatie met een mini market. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, en je kunt gelijk mee kletsen met de ‘talk of the town’ van dat moment. Een ervaring die je zeker gedaan moet hebben als je naar Curaçao bent geweest! Let wel een beetje op: bij een enkele snek in de buitenwijken van Willemstad kunnen (blanke) toeristen soms weleens wat minder welkom zijn. Maar de sneks langs de grotere wegen kun je zeker met plezier bezoeken!

Doe zoals de mensen uit Curaçao doen als ze gaan lunchen en proef het authentieke lokale voedsel bij de beroemde Old Market Food Court. U vindt het als u de nieuwe markt passeert en rechtsaf gaat naar het postkantoor. De hygiëne en de kwaliteit van het eten zijn uitstekend, de porties zijn groot en de prijzen zijn onovertroffen. De zes verschillende restaurants in de Plasa Bieu hebben elk hun eigen menukaart, die iedere dag kan wisselen. Maar alle belangrijke gerechten uit de lokale keuken kun je hier terugvinden.

De Plasa Bieu is maandag tot en met zaterdag geopend tot ongeveer 15:00.


Night life

Curacao heeft een bloeiend en zeer uniek uitgaansleven. In tegenstelling tot vele steden en vakantiebestemmingen is er op Curaçao geen “strip” of uit uitgaansplein. Het uitgaansleven is verspreid over het eiland en het verschilt per dag wat de place to be is. Uitgaan op Curaçao gebeurt veelal in beachclubs, op het strand of in een van de kroegen op het eiland. Bekende beachclubs zijn Mambo, Cabana en Wet & Wild. Deze drie clubs zijn te vinden aan Sea Aquarium Beach ten oosten van Willemstad. Sea Aquarium beach is ook wel bekend in de volksmond als Mambo Beach. Andere bekende beachclubs zijn Zanzibar op Jan Thiel en ook de feesten op Kokomo beach zijn berucht.

De Happy Hours op Curaçao zijn grotendeels van invloed op de plek en de dag wanneer het ergens gezellig is. Op dit soort tijdstippen zijn de drankjes 50% afgeprijsd of is er sprake van 2 halen 1 betalen. Op Curaçao verblijven veel studenten en deze hebben het tot een sport verheven om alle happy hours af te lopen. Doordat dit vaak gezellige mensen zijn die van een feestje houden (en op de kleintjes letten) is het tijdens happy hours en de uurtjes erna vaak erg gezellig.

Elke dag is er wel ergens op Curaçao happy hour. Maar wanneer moet je nou op welke plek zijn? Om je te helpen je vakantie op Curaçao zo efficiënt mogelijk in te richten hebben we op de volgende pagina een overzicht van de happy hours op Curaçao neergezet. Het kan zijn dat tijden van de happy hours worden aangepast, mocht je merken dat een happy hour niet meer is of er eentje bij is gekomen willen wij dit graag weten!

Het is elke dag happy hour bij de volgende horeca op Curaçao:

Pirates Nest 17:00 – 18:00 uur

Eetcafe de Buren 17:00 – 18:00 uur

Cafe 40B
17:00 – 18:00 uur

Cafe Tap Maar in
17:00 – 19:00 uur

Mambo Beach
17:00 – 19:00 uur

Restaurant O Porto
17:00 – 19:00 uur

Eetcafe de Heeren
17:00 – 19:00 uur

Restaurant de Gouverneur
17:30 – 18:30 uur

Het is elke week happy hour bij de volgende gelegenheden:

Club Cinco
Elke dinsdag 21:00 uur 

The Ally
Elke dinsdag 21:00 uur

Campo Alegre
Elke zondag 16:00 – 19:00 uur (let op: 18+)

Sonesta Kura Hulanda
Elke vrijdag 18:00 – 20.00 uur

St Tropez Willemstad
Elke vrijdag 18:00 – 20:30 uur

Aloha Beachbar
Elke zaterdag 17:00 – 18:00 uur

Mambo Beach
Vrijdag, Zaterdag & Zondag 22:00 – 23:00 uur

Schooner bar Avila Hotel
Elke vrijdag 17:00 uur

Wet & Wild beach club
Elke zondag van 18:00 – 19:00 uur en 22:00-23:00 uur

Zanzibar Jan Thiel
Elke zaterdag 17:00 – 18:00 uur

Pirate Bay
Elke vrijdag XL Happy Hour 17:00 – 19:00 uur.


Important Information

Internationaal toegangsnummer Curaçao – 00 5999 (voor alle plaatsen).

Willemstad Resort

Ziekenhuis
910

Noodnummer
911

Ambulance
912

Kustwacht
913

Road Service (bij ongevallen en pech onderweg)
199

Wielklem
+5999 461 2956

Wegenwacht (bij pech onderweg)
9247

Taxicentrale
+5999 515 2141

Vertegenwoordiging van Nederland
+5999 434 3200

Politie Punda
+5999 461 1000

Politie Otrabanda
+5999 462 7844

Brandweer
+5999 864 3495

Dierenambulance
+5999 465 1616

Toeristen bureau
+5999  434 8200

Ziekenhuis (st. elizabeth)
910

Willemstad Resort

Rembrandtstraat 8
Otrobanda/ Willemstad 

Ziekenhuizen Curacao

St. Elizabeth Ziekenhuis (Sehos)
J.H.J. Hamelbergweg

De Taams Kliniek
Warawaraweg 4

The Antilian Adventist Hospital
Groot Davelaarweg 1