Het oude ziekenhuis


Het resort is gehuisvest in en rond het ‘oude ziekenhuis’, ofwel de N.V. Sanatoruim “Het Groene Kruis”. Hedendaags, naast ” Brasami”

De eerste steen van het oorspronkelijke gebouw werd gelegd op 29 januari 1916. Toen op 7 juli 1917 het nieuwe ziekenhuis door de Gouverneur van Curaçao  officieel werd geopend, konden op 11 juli de eerste patiënten worden opgenomen. Om te kunnen concurreren met het St. Elisabeth’s Hospitaal werden halverwege de jaren ’30 grote verbeteringen en modernisering aan het gebouw en inrichting gedaan.

Met de financiering door de Bataafse Petroleum Maatschappij werd er een nieuw operatiecomplex gerealiseerd. Om het rumoer voor de patiënten te beperken werden ook de omliggende terreinen aangekocht

In 1939 was er door het groot aantal patiënten,  behoefte aan uitbreiding. Een grondige inwendige verbouwing en modernisering vond plaats en werd in 1943 voltooid.

In het ziekenhuis kon men nu ook (vanaf 1939) de opleiding tot verpleegster volgen, waardoor men niet meer afhankelijk was van de personeelsuitzending vanuit Nederland.

Toen in 1943 wederom een acuut gebrek aan ziekenhuisruimte ontstond, o.a. door de toename van het aantal arbeiders van de oliemaatschappijen, werden twee legerbarakken van de U.S. Army op het terrein geplaatst. Deze werden van stenen utilities voorzien. Hierdoor kon het Sanatorium uitbreiden met 36 bedden. Het totaal aantal plaatsen kwam hiermee op 75. Eind 1946 startte men opnieuw met een uitbreiding met nieuwbouw en modernisering van het oude gebouw.

Na de voltooiing hiervan in 1947 had “Het Sanatorium” een capaciteit van 180 bedden. Er is dan een kraamgebouw, een operatieafdeling, een moderne Röntgenafdeling, een ruim en goed ingericht klinisch laboratorium, een kinderafdeling met boxen en een kinderzaal, een zusterhuis met recreatie- en eetzaal (dat plaats biedt aan 60 inwonende verpleegsters), een “nursery” (voor pasgeborenen), een polikliniekruimte, administratievertrekken en een ziekenhuismagazijn.

In 2014 is het oude ziekenhuis door ons aangekocht. Door de zeer gunstige op de wind gelegen ligging van het ziekenhuis op een heuvel, is dit een mooie locatie om tot een vakantiebestemming om  te toveren.

Vroeger was het niet nodig kamers en zalen van het ziekenhuis te voorzien van ventilatoren/ koelingssystemen, waar men dat wel voor de operatiekamers en Röntgenafdeling deed.

De oude ‘barakken’ zijn volledig gerenoveerd en zijn nu omgetoverd tot studio’s, voorzien van alle gemakken, met eigen badkamer, toilet en keuken.

Op de centrale plek tussen de 22 studio’s is een groot terras met bar verrezen. Ook het hoofdgebouw is stevig onderhanden genomen. Een appartement dat volledig ingericht is en 2-3 persoons studio’s staan reeds tot je beschikking.

Januari 2016 is Willemstad Resort officieel geopend.

Bon bini bij Willemstad Resort!


Eind 2017 zijn er een twintigtal 1-persoons kamers toegevoegd aan onze capaciteit. Deze kamers delen de douches en toiletten, die aan het eind van de gang gelegen zijn. Koken kan gedaan worden in de algemene ruimte, waar een groot fornuis met oven staat en voldoende zit mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook een aantal 2-persoons kamers, die hun eigen keuken en badkamer hebben.

In 2018 zullen er  2, 4 en 6 persoonskamers aan toegevoegd worden.